Get Adobe Flash player
Listen With Flash Player
Listen With Winamp
Listen With Media Player
Listen With QuickTime
Listen With Real Player

Doprinesite kulturi - podržite nas! Kliknite na "buy now" i izaberite sumu za doniranje. Hvala!

Vaši poslovni partneri

 

 

 

 

Radio Legend 1

Radio Legend 2

Obaveštavamo profesionalni svet Srbije i dijaspore da na ovoj stranici mogu da pronadju linkove (putem banera na levom meniju stranice) do svih važnijih institucija, organizacija i udruženja koji novčano ili na neki drugi način mogu pomoći razvoj vašeg poslovanja.

Često se dešava da o aktuelnim konkursima za subvencije, start-up kredite ili druge pogodnosti, koji vas mogu motivisati, niste informisani ili, ako jeste, ne znate gde takve informacije da pronadjete.

Upravo zato, radio Legend je odlučio da pokrene "Poslovni informator" kako biste brzo i lako došli do informacija koje se tiču razvoja preduzetništva i malih i srednjih preduzeća, ali i razvoja kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji.

Smanjenje cene gasa od 1. juna u proseku za 4,06 odsto

BEOGRAD, 29. maja 2016, (Beta) - Javno preduzeće "Srbijagas" saopštilo je da će do 1. juna cena gasa za javno snabdevanje u proseku biti niža za 4,06 odsto.

Kako se navodi u saopštenju tog javnog preduzeća, smanjenje cene gasa za kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje u 2016, a snabdevač im je "Srbijagas", rezultat je kvartalnog kretanja cena derivata nafte na berzi i kursa dolara.

Dodaje se da je savet Agencije za energetiku Srbije (AERS), 27. maja dao saglasnost na Odluku o ceni prirodnog gasa za javno snabdevanje.

Prema podacima AERS-a, cena prirodnog gasa za domaćinstva od 1. juna biće niža za 3,6 odsto.

Od juna 2015, ovo je peto smanjenje cena prirodnog gasa za javno snabdevanje, posle čega će prosečne cene za ove kupce biti niže za preko 36 odsto u odnosu na cene iz tog meseca.

U Srbiji oko 10 odsto od ukupnog broja domaćinstava, odnosno njih 250.000, ima priključak na gas. Prema podacima AERS-a, u 2015. gas je kupovalo 226.000 domaćinstava koji su trošili prosečno 845 metara kubnih godišnje. Oni će u proseku za 1,32 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV) plaćati manje kubni metar prirodnog gasa nego što su do sada plaćali, tako da bi prosečan godišnji račun sa PDV-om, pri ovom nivou cena bio za oko 1.227 dinara manji.Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije najavili su da će i ove godine na Kopaoniku organizovati biznis forum, od 8. do 10. marta.

Na internetu svi prostrni i urbanistički planovi

BEOGRAD, 29. maja 2016, (Beta) - Digitalni centralni registar planskih dokumenata Srbije koji omogućava dostupnost svih prostornih i urbanističkih planova putem interneta svim gradjanima pušten je u rad.
 
Centralni registar planskih dokumenata je značajan deo informacionog sistema državnih organa, popularno e-uprava i omogućava gradjanima, projektantima i investitorima trenutni uvid u urbanističke i prostorne planove za čitavu teritoriju Srbije putem javnog internet portala.
 
Na predstavjanju registra rečeno je da potpuni uvid u registar obezbedjuje kvalitetniji i brži razvoj i realizaciju investicija na čitavoj teritoriji Srbije, bez obzira na to da li se radi o gradovima, razvijenim ili opštinama u razvoju.
 
"Jedan od glavnih postignutih ciljeva projekta je da se planska akta i ostali dokumenti formiraju, razmenjuju, arhiviraju i objavljuju u elektronskom obliku", rekao je direktor razvoja u kompaniji OSA Računarski inženjering Boris Damjanović.
 
Registar koji je implementiran u okviru Republičkog geodetskog zavoda uz podršku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i kompaniju OSA Računarski inženjering, funkcionise od 17. decembra 2015., a do sada je uneto oko 300 prostornih i urbanističkih planova koji su dostupni i pretraživi na internet stranici www.crpd.gov.rs.
 
A sad malo o uspehu...

Ričard Brenon, prvi čovek kompanije Virgin, objavio je knjigu „Like a Virgin: Secrets They Won’t Teach You at Business School“, u kojoj daje savete o tome kako uspeti u biznisu.

Saveti koje daje su svakako korisni, jer dolaze od čoveka koji je 1970. godine osnovao kompaniju, a danas je jedini privrednik na svetu koji ima osam kompanija u osam različitih industrija, koje vrede više od milijardu dolara. I sam Brenson kaže da je školovanje puno konvencionalnih stvari.

"Business Insider" izvukao je iz Brensonove knjige 18 saveta, a mi vam ih prenosimo.

1. Nemoj nešto raditi, ako u tome ne uživaš. Za posao treba mnogo krvi, znoja i suza, ali na kraju dana trebalo bi da budeš ponosan na ono što si stvorio.

2. Budi vidljiv. Važno je pojaviti se na naslovnoj, a ne na poslednjim stranama. Moraćeš da izađeš tamo i da prodaš sebe. Napravi budalu od sebe, šta god treba, u drugom slučaju nećeš preživeti.

3. Pažljivo izaberi ime. Ime moje kompanije, „Virgin“, prezentuje vrednost, poboljšanu uslugu i novi, seksi pristup.

4. Ne možeš voditi posao bez nekih rizika. Hrabri možda ne mogu živeti večno, ali oprezni neće živeti uopšte.

5. Sve je u prvom utisku. Kao i u drugom. Prvim utiskom kupujete mušteriju, a drugim je zadržavate uz sebe.

6. Perfekcija je nedostižna. Postoji opasnost da kad neko uradi nešto perfektno dobro, sedne, opusti se i uživa u lovorikama, dok tamo neko drugi besni zbog toga i radi na tome da postane bolji. Zbog toga svojim zaposlenima nikad ne dajem 100-procentnu ocenu kada evaluiram njihov rad.

7. Mušterija je, uglavnom, uvek u pravu. Svoj posao nikad ne smete usmeriti ka tome da šta god vaš klijent kaže mora da bude ispravno. "Mušterija je uvek u pravu" treba da bude geslo svih kompanija, ali ne u 100% slučajeva.

8. Definiši svoj brend. Pronadjite nove načine da se svidite ljudima. Ako ne definišete svoj brend, to će uraditi vaša konkurencija.

9. Istražite neistraženo. Istraživanje novih teritorija u biznisu moglo bi da se uporedi sa istraživanjem u nauci. Postoji mnogo toga što i dalje nije otkriveno, pronađeno, urađeno. Istraživanje tih neistraženih delova biznisa može vas dovesti do novih ideja.

10. Čuvajte se okoline gde postoje „oni" i "mi“ Radni prostor mora da bude mesto gde će šef i njegovi zaposleni raditi na zajedničkom cilju. Ako se zaposleni ne poistovećuju sa svojom kompanijom, onda je to znak da ljudi „na vrhu“ i oni „na dnu“ uopšte ne komuniciraju.

11. Izgradite opuštenu korporativnu zonu. Potrebna je povezana, motivisana i posvećena radna snaga za proizvode prve klase i uspešnu kompaniju.

12. Nije svako za direktora. Menadžer treba da bude neko ko izvlači najbolje iz zaposlenog, neko ko dobro komunicira sa svima i pomaže zaposlenima da nauče iz svojih grešaka.

13. Traži tudje mišljenje. Moraš biti dobar slušalac ako želiš da uspeš. A to znači mnogo ideja, od mnogo ljudi, pa tek onda konačna odluka. To može da vam sačuva mnogo vremena i novca.

14. Ne spaljujte mostove za sobom. Dobri biznismeni znaju kada se poslovni dogovori završavaju. To što ste odlučili da idete u drugom pravcu od poslovnog partnera ne znači da to mora ružno da se završi.

15. Koristite telefon. Brenson smatra da se u poslednje vreme sve više koriste mailovi i SMS poruke od uobičajnog telefona i sastanka „oči u oči“. Teže je da razgovor i dogovor realizujemo preko SMS poruka i nema ništa gore nego dozvoliti da problemi eskaliraju, a sve može da se reši samo jednim telefonskim pozivom.

16. Kad pravite greške, napravite korak nazad, ali nemojte opet da padnete Vaša odluka neće uvek biti najbolja. Svi greše, ali kad pogrešite, nađite se sa tom odlukom „lice u lice“ i budite iskreni prema sebi. Otkrijte problem i rešite ga.

17. Budite lider, ne šef. Šef naređuje, lider organizuje. Dobar korporativni lider je neko ko ne izvršava samo svoje ideje, već inspiriše ostale da izađu sa svojim. Najviše me nervira kad mi neko kaže „Ok, ti si šef“. To je isto kao da mi je rekao „Ok, ne slažem se sa tobom, ali uradiću to samo zato što si ti to rekao. A ako to ne uspe, prvi ću te podsetiti da to nije bila moja ideja.“

18. Ne treba se plašiti promena. Privrednik bi trebalo da bude spreman da se adaptira i ne bude nostalgičan prema svojoj kompaniji. Ponekad zbog prilika na tržištu, morate krenuti u novom pravcu. Nađite način da inspirišete svoje zaposlene da razmišljaju kao privrednici... što im date više odgovornosti, oni će biti bolji.

 

Želimo vam puno sreće u realizaciji vaših ideja!

Vaš radio Legend

Prijavite se za Newsletter

Izaberite jezik